Goedkope huizen in Zweden?

Af en toe krijg ik nu de vraag of de huizen in Zweden nou echt zoveel goedkoper zijn? 

Ik denk zelf dat het maar net is hoe je het bekijkt, en volgens mij ben je onderaan de streep echt niet altijd zoveel goedkoper uit. Wat ik tot nu toe vooral ook heb gezien is, dat goedkoop ook zomaar duurkoop kan zijn, dus het kan zeker géén kwaad om extra goed op te letten als je je droomhuis in Zweden zoekt. 

Wij begonnen in 2016 eigenlijk al een beetje met huizen kijken op de Zweedse huizensite's, om zo ook een idee te krijgen van de prijzen in Zweden, mochten we tezijnertijd een vakantiehuis aan willen schaffen.

Door de jaren heen hebben we tijdens vakanties zelfs wel eens huisjes bezocht die voor heel weinig te koop stonden en ik moet je zeggen dat de koopjes dan ook wel echt langdurende projecten bleken te zijn. Ik heb het dan over lage prijzen van ca 20-60K
Dat neemt natuurlijk niet weg, dat als de locatie helemaal is wat je zoekt, en je alle tijd (en budget) hebt voor een project, het wel net je droomplek kan zijn.

Als je géén klusser bent en graag wel meteen gebruik wil kunnen maken van bv stroom, een modern toilet en schoon drinkwater uit de kraan dan zou ik er rekening mee houden dat de echte koopjes voor jou zoiezo afvallen.

Alles hangt volgens mij vooral af van je wensenlijstje. Het is vooral afhankelijk van wat en waar je zoekt maar als je een instapklaar huis zoekt op een mooie plek, met wat voorzieningen en goed begaanbare wegen in de buurt, dan moet je ook hier flink in de buidel tasten tegenwoordig.

Op de verkoopsites lijken veel huizen in de eerste instantie niet heel erg duur maar dit zijn bijna altijd vanaf-prijzen (Utgångspris) en daar komt bij dat de allergoedkoopste huizen in Zweden echt niet voor niks goedkoper zijn, maar bv omdat ze erg geïsoleerd liggen of oud en in zeer slechte staat zijn, daken zijn vaak lek, de belangrijkste onderste balken van de huizen zijn vaak rot met schimmelvorming en vochtproblemen als gevolg. Vaak zijn ook oude verwarmings-systemen, ketels of leidingen aan vervanging toe en moeten riooloplossingen bijna altijd gemoderniseerd worden.

En dan is het nog hopen dat er niet teveel kosten voor verborgen gebreken achterweg komen, want in Zweden is er (zoiezo bij de koopjes) vaak een clausule in het koopcontract verwerkt (een zogeheten 'friskrivningsklausul') waarmee alle aansprakelijkheid (dus incl verborgen gebreken) bij de koop meteen wordt overgedragen aan de koper.

Om toch ook nog even een voorbeeldje te geven van een 'Utgångspris'  onderstaand pareltje op ca 14000m2 grondstuk kwamen wij tegen in 2020 (wij waren er toen zelf nog niet aan toe maar we waren ons alwel aan het oriënteren, en zoiets leek ons ook zeker wel wat, voor ons is eigenlijk vooral de plek belangrijk)

Dit knusse Zweedse huisje werd in 2020 te koop aangeboden voor 595 000 SEK (ca 57.500 €) en is echt heel kort daarna voor 1160 000 SEK (ca 112.500 €) verkocht! 

+95 % dus en zoals je zelf kan zien, daar was ook toen nog wel één en ander te moderniseren! Maarja zeg nou zelf, het was toch ook wel een wereldplekje!

(Geplaatst juli 2023)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.