Persoonsnummer aanvragen in Zweden (2024)
Nu we voor het echie in Zweden zijn hebben we ook zsm een Zweeds persoonsnummer nodig om van alles te kunnen regelen en ons aanmelden is dan ook één van onze eerste prioriteiten.
Nu we voor het echie in Zweden zijn hebben we ook zsm een Zweeds persoonsnummer nodig om van alles te kunnen regelen en ons aanmelden is dan ook één van onze eerste prioriteiten.
Toen wij in Zweden ons eerst vakantie-grondstukje kochten stonden daar ook een aantal dode bomen op, te groot om zelf om te zagen en ivm de stroomkabels ernaast ook iets te riskant, na wat online zoeken op www.eniro.se waar je ook Zweedse bedrijven kan vinden, kwamen we terecht bij een telefoonnummer van een 'bomenzager' in de buurt van het grondstukje. In ruil voor het hout wilde hij de 4 bomen wel komen weghalen voor ca €100,- Voor ons een hele goeie deal op dat moment.
In onze beleving zijn er nu natuurlijk meer voordelen dan nadelen aan wonen in Zweden ;-) en een deel is natuurlijk ook vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie maar voor- en nadelen zijn er altijd bij een verhuizing en iedereen ervaart ze anders. De voor- en nadelen die ik hieronder benoem zijn daarom een mix van onze eigen ervaringen en ervaringen van anderen.
Nu we ons al een aantal jaren in de Zweedse huizenmarkt verdiepen, zijn we inmiddels ook wat meer te weten gekomen over de minder leuke kanten waar je mee te maken kunt krijgen en daarom willen we dat hier graag delen, zo weten we nu bijvoorbeeld dat ongezien een huis kopen in Zweden echt niet verstandig is.... maar er is nog meer om rekening mee te houden als je in Zweden een huis gaat kopen.
De verkoop van een Zweeds huis heb ik heel éénvoudig zelf kunnen regelen, het ging niet om een mega groot bedrag dus ik durfde het zelf wel aan. (Dat was in 2022 dus ik ga er vanuit dat dat nu ook nog zo kan maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen)
In ons geval hadden we een bouwvergunning nodig om een kleine blokhut op ons gekochte vakantie-grondstukje te plaatsen. Het was een bouwpakket afkomstig uit Zweden (een 'Sorselestuga' ) en je zou dus verwachten dat het zo klaar zou zijn, niet dus... We moesten echt wel even omschakelen, want we kwamen er al gauw achter dat dit wel eens heel lang zou kunnen gaan duren. Iets om rekening mee te houden dus. (Zweden zijn echt niet van 'snelle service' zoals wij graag zouden zien) Ook hier zal het heus wel weer een beetje afhankelijk zijn van wie het in behandeling heeft, maar haast maken ze er in ieder geval niet mee.
Wij hebben ondervonden dat de Nederlandse ID-kaart niet overal geaccepteerd wordt in Zweden (zelfs niet bij het afhalen van een postpakketje) dus het is echt een must om een paspoort te hebben als je wat wil regelen in Zweden. Een paspoort is in Nederland gewoon aan te vragen naast je ID-kaart!
Onze ervaring is dat een bankrekening openen in Zweden opzich géén probleem hoeft te zijn, als je persoonlijk naar de bank gaat en de juiste documenten bij je hebt. (Is natuurlijk ook altijd beetje afhankelijk van de persoon achter de balie) Wij hebben een bankrekening geopend bij Nordea in Växjö, (incl online bankieren & QR-Code scanner) het nam wel aardig wat tijd in beslag maar daar was het resultaat ook naar. Wij hadden de volgende documenten bij ons:
Als je (nog) niet woonachtig bent in Zweden kan je géén persoonsnummer aanvragen, maar er is wel een alternatief om alvast het één en ander te kunnen regelen. Het zogeheten Samordningsnummer (tijdelijk persoonsnummer voor personen die niet zijn ingeschreven) De aanvraag van een Samordningsnummer hebben wij persoonlijk gedaan op een kantoor van skatteverket, (je hoeft géén afspraak te maken, je kan zo binnenlopen tijdens de openingstijden)
Of je als Nederlander makkelijk een huis kan kopen in Zweden hangt volgens mij ook voornamelijk af van de makelaar. Tijdens onze zoektocht naar ons droomhuis hebben wij met verschillende makelaars contact gezocht en de reacties waren zeer verschillend, er waren zelfs bij die helemaal niet reageerden. Je kan geluk hebben maar het kan dus ook zijn dat je extra moeite moet doen om er tussen te komen. Als je een droomhuis echt niet aan je neus voorbij wil laten gaan, dan is het dus echt van belang dat je zsm (liefst ook persoonlijk) contact opneemt met de makelaar (eventueel op meerdere manieren aan het makelaarskantoor laten weten dat er serieuze belangstelling is) misschien moet je de belangstelling zelfs iets overdrijven om serieus mee te kunnen dingen. Geef in ieder geval niet te snel op!
Wat je verplichtingen zijn betreffende afvalstofheffing in Zweden is afhankelijk van de gemeente waar je woont. In ons geval is er een keuze om voor vakantiehuisgebruik alléén in de zomerperiode te betalen. Niet dat dat zo heel veel goedkoper is maar omdat wij nog niet permanent in Zweden wonen hebben wij eerst voor die optie gekozen. De ophaalperiode loopt bij deze optie dan van 1 April t/m 31 Okt.
Toen wij het huis kochten in 2022 hebben we inprincipe ook de vakantiehuisverzekering van de oude eigenaar overgenomen, wij werden eigenlijk verzocht om zelf een persoonlijke afspraak te maken met de betreffende verzekeringmaatschappij om zo ook de verzekering op onze wensen aan te passen, maar omdat de jaarprijs ons niet tegenviel en de verzekering voorlopig wel voldoende dekkend lijkt zoals die is, wilden we het nog niet te ingewikkeld maken. Moeten we ons eerst wat beter in de Zweedse tekst gaan verdiepen ;-) en vooral in het gedeelte skadedjur en hussvamp?
Benieuwd naar al onze Zwedenavonturen? Klik dan op de BLOG-button.
Maak jouw eigen website met JouwWeb