Utedass

Voor wie het nog niet wist:  'Een Utedass' is een Zweeds buitentoilet, een soort van compost-toilet in een klein houten huisje met meestal een hartje in de deur.

Ook al hebben de meeste woonhuizen in Zweden tegenwoordig een modern toilet, de meeste Zweden zijn wel opgegroeid met ergens een buitentoilet, in veel vakantiehuisjes is het zelfs nu nog de normaalste zaak van de wereld om een Utedass te gebruiken en omdat de
Zweden gewend zijn om veel in de natuur te zijn, hebben zij er dan ook doorgaans géén moeite mee om hun behoefte te doen op een compost-toilet. 

In de kleinere afgelegen dorpen en op het uitgestrekte platteland in Zweden is waterleiding en riolering natuurlijk niet zo vanzelfsprekend als bij ons en daarom zijn dit soort oplossingen eigenlijk niet zo vreemd.

De Utedass op de afbeelding hieronder kwamen we tegen tijdens een wandeling en het fotograferen van een verlaten huis. Opeens viel mijn oog op het vervallen buitentoilet wat er bij stond, Magisch Zweeds plaatje weer toch?  :-)

Zelf gebruiken wij nu tijdens de vakanties ook een Utedass :-)

Toen wij in 2021 een blokhut op ons vakantie-grondstukje gingen plaatsen hebben wij er als eerste een Utedass neergezet, tijdens het wachten op de bouwvergunning van de blokhut hadden we hier al toestemming voor gekregen (Omdat we een 'back to basic' blokhut wilden gaan bouwen zonder stroom en water was een Utedass plaatsen géén enkel probleem - we moesten dan daarna nog wel even een aanmelding bij de milieu-afdeling van de gemeente komen doen over hoe we het precies gingen composteren)

Hieronder onze Utedass. Wij hebben ervoor gekozen om het huisje aan de rechterkant iets breder te maken zodat we ernaast een kleine opslagruimte hebben voor bv wat tuingereedschap en bbq-spullen.

(Geplaatst juli 2023)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.